NÃ¥r alkoholsalg skal finansiere musikkfestivaler

140 ungdommer måtte behandles for alkoholforgiftning og andre alkoholskader under årets Palmesus på Bystranda i Kristiansand. Riktignok forsøkte arrangøren i et intervju med Nrk-tv distriktssending å bagatellisere det høye antallet med at det var ”3-4 promille

200 000 solgte halvlitere. pluss alt 30 000 unge drikker utenom i løpet av to festivaldager: Det kan ikke annet enn gå galt!

200 000 solgte halvlitere. pluss alt 30 000 unge drikker utenom i løpet av to festivaldager: Det kan ikke annet enn gå galt!

av det totale antall besøkende”.

Men 140 skadde personer blir aldri promillen av en totalsum. De er hver for seg enkeltpersoner som er blitt livstruende skadet. For det er det alkoholforgiftning er:

livstruende. Alkoholforgiftning kan også gi livslange skader, både somatisk og kognitivt.

Det er en uting dette at festivaler skal finansieres gjennom salg av en rusgift. Joda, jeg vet at alkohol er lovlig vare, men det er en vare som krever at den inntas med forsiktighet. Da skal ikke festivalsjefer skryte på seg at ”de har rekorder på stort sett alt, og av alkohol er det solgt 200 000 enheter”, sitat nrk.no.

En musikkfestival skal ikke få terningkast ut fra solgte enheter alkohol, men ut fra den musikalske opplevelsen. 200 000 enheter fordelt på 30 000 besøkende, pluss det tilreisende og andre besøkende har medbrakt og drukket på forspill, er mange ganger over anbefalt grense. Det kan i utgangspunktet ikke annet enn gå galt med en slik omsetning.

Ingen er tjent med denne festivalfylla. I alle fall ingen andre enn de som drifter festivalen. De av publikum som er kommet for å lytte til god musikk, får opplevelsen ødelagt av ravende fulle medpublikummere. Artistene kan umulig ha glede at å opptre foran et publikum som ikke er i stand til å oppleve musikken deres.

Jeg er klar over at 20 000 besøkende til en festival betyr mye for kommunekassen og gir klingende mynt til handelsstand og næringsliv. Men det er unge folks liv og helse det her blir spilt russisk rulett med. Og hvilke signaler tror dere en slik, festival virker inn på ungdommens forhold til rusmidler?

Det må være festivalledelsens ansvar å sørge for at slikt ikke skjer igjen, hvis ikke bør den legges ned.

4 Responses to "NÃ¥r alkoholsalg skal finansiere musikkfestivaler"

  1. Jeg bor ikke på Sørlandet, men situasjonen du beskriver er til å kjenne igjen fra der jeg bor. Jeg er enig med deg i alt du skriver.

  2. Takk. Legger inn linken til din blogg på siden min

Legg igjen en kommentar