Idrett og alkohol

I stedet for å vise ungdommen at idrett er et alternativ til alkohol, gjør de det motsatte. Under ungdoms OL drakk idrettstoppene og deres gjester alkohol for 200 000 kroner.

Jeg må innrømme at jeg blir sint av å lese dette, og enda mer frustrert blir jeg ser at stortingspresidenten står som vert. Han inviterer til fest som idretten i sin helhet betalte. Middagen Olemic Thommesen inviterte nasjonale beslutningstagere og IOC-medlemmer til, hvor gjestene drakk alkohol for 200 000 kroner, må gi idrettsutøverne signaler om at alkohol er et must for idrettsfolk.

Idrettsledere feirer med alkohol

Idrettsutøverne som konkurrerte på Lillehammer, var i alderen 15 til 18 år. Jeg kommer på klovn Torkildsens harselering for mange år siden: ”Gi ungene ei flaske brennevin før idretten tar de”. Nei, det er slett ikke nødvendig verken for foreldre eller idretten selv å tilføre barn og unge idrettsutøvere alkohol. I idretten blir de fort nok veiledet frem til barene.

Jeg har tidligere skrevet innlegg, kronikker og artikler og hvordan alkoholnæringen klenger seg inn på idretten. Det etableres fotballpuber som egne forretningsideer, hvor tanken er at du skal ikke sitte å se på idrett alene. Ungdommen rives med i fyllekulturen i klubbene, gjennom fyllefester i regi klubben etter seire. I tillegg selges det alkohol på VIP-plassene på de fleste arenaer. Og det kjempes en hard kamp for å få tillatelse til å selge det også på hovedtribunen.

Det må bli en slutt på dette. Og det blir det ikke så lenge idrettstopper og vår øverste politiske representant, Stortingspresidenten, viser vei. Idrett er en fin måte å begeistre folk på. Og begeistring ligger tett opp til eufori, beruselse. Alkohol topper ikke denne tilstanden, den sløver den ned. Men det står jo om penger. Penger som klubbene vil tjene på å selge en rusgift.

Det er ikke det minste rart at idretten kranglet mot å måtte frigi regnskapet. Når de to dager før OL-åpningen sprettet korkene på dyr alkohol, forsvare det med at det var for å feire en ny lukrativ sponsoravtale, får jeg vondt .

Det hevdes at norsk idrett ønsker stå for gode verdier. Blant annet ungdommens forhold til alkohol. Når dette avsløres, så beviser det bare at liv og lære en vanskelig øvelse – som idretten slett ikke mestrer.

 

No comments yet.

Legg igjen en kommentar