Om seksuell trakasering og andre uten folkeskikk

Thomas Gjertsen omtalte Trond Giske som en fittetyv, i en komiserie som gikk på TV-Norge. De lå så mye respekt bak denne bruken av kallenavn at det nærmest opphøyde Giske.

Nåvel! Opphøyelsen som storsjarmør og Don Juan, varte ikke lenge. I alle fall ikke lenger enn til at #Metoo-kampanjen ble tatt i bruk her hjemme. Og kampanjen fikk god hjelp fra VG. De skyflet veien ved å finne frem en sms som Giske hadde sendt en ung AUF-er en sen nattestime: ”Hvor på hotellet er det fest”, sto det i meldingen. Og til tross for at jenta prosterte med at hun ble krenket av VG, som brukte henne i saken. Hun sa rett ut at Trond Giske ikke hadde gjort henne noe.

Denne saken gjorde imidlertid VGs misjon til nytte. Det kom snart flere varsler, det sammen med Giskes rykte og status som fittetyv blant andre politikere. Både i eget og i andre partier, men også blant de i mediene som hadde sin arbeidsplass på Stortinget, ble trykket for stort. Giske måtte til slutt kastet inn håndkleet. og trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

 

Og det skulle bare mangle. Det kommer frem at han har tvunget tunga si langt ned i halsen på en 23 år gammel jenta, han selv var 43 år. Dette er et overgrep. Nå er det ikke noe nytt i at forbilder, skuespillere, artister og andre mennesker som på en eller annen måte berører andre med sin makt, faller for yngre jenter. Det var 14 års aldersforskjell mellom Ole Paus og kona, og det er 26 års avstand mellom fiolinisten Arve Thellefsen og hans kone.

De var voksne mennesker begge to da de giftet seg, argumenteres det, og de mener at 23 år er alt for ungt til å skulle la seg utsette for den makten alder gir. Vel, det norske kjendisparet som sprenger alle aldersforskjeller er skuespiller Frode Rasmussen. Han var 63 og hans thailandske kone, Jasmin Tungsuk, var 21, da de giftet seg i 2007.

Under hovedtittelen: ”Damene elsker eldre menn”, skriver journalist Nina Schage i en kort ingress: ”De er rike, vellykkede – og sverger til vakre og langt yngre kjærester”. Dette bekrefter gjensidigheten i hvorfor en del menn faller for yngre kvinner og hvorfor noen yngre kvinner faller for eldre menn, eller faller for deres makt og penger.

 

Når kvinner nærmer seg 23 år, har de også en fullt utvokst Neocortex. Menn ved fylte 25 år. Neocortex er senteret i hjernen som er avgjørende for forståelsen av konsekvenser og rekkevidden av konsekvenser.

 

Nå argumenteres det med at alder og erfaring er viktig innad i politikken. Men er det viktigere der enn ellers i samfunnet? Det politikerne må passe seg for, er at de holder seg til sin egen generasjon. Joda, de kan godt feste sammen med ungdomspartiene. Men da må de holde seg unna alkohol, som er et stoff som senker selvinnsikt og sløver det meste av hjernens funksjoner. Det er lov for yngre politikere å se opp til eldre og mer erfarne parlamentarikere. Men selv 25 åringer bør være seg sitt ansvar bevisst for ikke å la seg frivillig bli med eldre på rommet, når de skjønner grunnen til at de blir invitert.

 

”Skillet kom med #Metoo”, hevder Jonas Gahr Støre. Og det kan hende han har rett. Jeg mener imidlertid at skille kom samtidig som vi fikk kvinnene inn i arbeidslivet. Da ble også folkeskikk og gjensidig respekt innført. Men jeg tar muligens feil, selv om dette har vært praktisert av meg og alle i min omgangskrets, i alle fall de siste 28 årene.

Fittetyver har alltid blitt sett opp til av andre menn, samtidig som de også er blitt misunt av andre menn. Kanskje er det grunnen til at journalistene har tatt nettopp Giske så hardt. De satt sammen med med han og de drakk med ham på Lorry. De så han påvirke damer, hørtee på hans historier. Og beundringen og misunnelsen har vokst og vokst. For eldre menn er som regel små gutter i sexuallivet. De lyver på seg sine drømmer og gjør dem virkelige i sin fantasi.

Sannsynligvis var det grunnen til at journalistene og kommentatorene samlet seg i flokker for å få tatt Giske.

 

Hvordan kan jeg hevde at de ikke bare gikk i rettferdighetens kamp? At de tok varslerne på alvor? Jo, for hadde de tatt alle varslerne på alvor, ville de også ha respektert tidligere leder i Hamar Høyre, Jane Meyer, såpass at de fulgte opp hennes varsler. Hun gikk til ledelsen i Høyre med fem varsler, tre fra personer som helst ville bli kjent igjen av folk i partiet og to sentrale politikere, som de fleste ville kjenne igjen.

Verken VG eller dagen Næringsliv, de to ”hærførerne” i jakten på Giske, har ikke en eneste gang spisset blyanten, satt et komma eller et utropstegn. Ikke en gang et lite spørsmålstegn har de skrevet i forbindelse med hennes varsler.

Derfor sette jeg spørsmålstegn bak jakten på Giske. Var det andre agendaer enn #metoo som drev dem?

No comments yet.

Legg igjen en kommentar