Unge damer og gamle menn

Det som før var normalt, er nå blitt unormalt. Den tid da varslerne hadde vansker med å bli trodd, er nå blitt snudd. Si fra!

Vi opplever at politikere blir tatt for å prøve/tvinge seg på yngre kvinner. 43 år gamle menn jakter på 23 år unge damer, hvor damene ikke har forstand, eller tør si nei på grunn av aldersforskjell og makt. Det er helt sikker mye i dette, men jeg vil gjerne komme med historier fra vår nære fortid, så nær av politikere i dag får svi for det som var normalt da.

Det var 14 års aldersforskjell mellom Ole Paus og kona, og det er 26 års avstand mellom fiolinisten Arve Tellefsen og hans kone.

De var voksne mennesker begge to da de giftet seg, argumenteres det, og de mener at 23 år er alt for ungt til å skulle la seg utsette for den makten alder gir. Vel, det norske kjendisparet som sprenger alle aldersforskjeller er skuespiller Frode Rasmussen var 63 og hans thailandske kone, Jasmin Tungsuk, var 21, da de giftet seg i 2007.

Under hoved tittelen: ”Damene elsker eldre menn” på nettstedet Side2, 2007, skriver journalist Nina Schage i en kort ingress: ”De er rike, vellykkede – og sverger til vakre og langt yngre kjærester”. Dette bekrefter gjensidigheten i hvorfor en del menn faller for yngre kvinner og hvorfor noen yngre kvinner faller for eldre menn, eller faller for deres makt og penger.

Så sent som i 2015, skrev KK.no et langt indertju med sexologisk rådgiver Ulla Aasland, med overskriften: ”Derfor faller vi for eldre menn”. Her forklarer hun hvorfor det i heterofile forhold er slik at kvinner som oftest ønsker seg en mann som er noe eldre enn dem selv med evolusjonsteorien: Menn tiltrekkes av den unge reproduktive kvinnen, mens kvinner tiltrekkes av den erfarne mannen som har evne til å forsørge henne og familien hennes.

Og hun fastslår at det slett ikke er uvanlig med en aldersforskjell på 10 eller 20 år. Det er selvfølgelig fordeler og ulemper i med de fleste forhold, og det er ikke nødvendigvis slik at par på samme alder fungerer bedre sammen enn par på ulik alder.

Det er enkelt å finne historier hvor aldersforskjell dyrkes: forum.kvinneguiden.no forteller om kvinner som tenner seksuelt på eldre menn. KK.no med enda flere positive aldersforskjells reportasjer. KK i denne forbindelse, er ikke Klassekampen, men Kvinner og Klær livsstil. ”Derfor falle vi for eldre menn”. Også nettavisen kommer med en artikkel: ”Derfor velger kvinner eldre menn”, og de begrunner: Eldre menn har som regel sikrere økonomi. De har større suksess og de kan sørge for – ikke bare kvinnen, men også barna de får. Dessuten har eldre menn ikke noe imot å få barn – det er viktig for mange kvinner, siterer Nettavisen The Daily Mail.

Det er bare å google, så dukker det opp mange historier, fra anerkjente magasin og av fagfolk, som forteller oss at det ikke er unormalteller straffbart å sjanse på kvinner som er unge nok til å være dine døtre. Men at det tvert imot er helt normalt.

Så litt fakta opp i det hele: Når det gjelder hvor gamle kvinner må være for å kunne være ansvarlig for sine valg av menn. Kvinner som nærmer seg 23 år, har en fullt utvokst Neocortex. Menn ved fylte 25 år. Neocortex er senteret i hjernen som er avgjørende for forståelsen av konsekvenser og rekkevidden av konsekvenser. Dette har det vært viktig for meg å ta med i den følgende debatten:

Nå argumenteres det med at alder og erfaring er viktig innad i politikken. Men er det viktigere der enn ellers i samfunnet? Det politikerne må passe seg for, er at de holder seg til sin egen generasjon. Joda, de kan godt feste sammen med ungdomspartiene. Men da må de holde seg unna alkohol, som er et stoff som senker selvinnsikt og sløver det meste av hjernens funksjoner. Det er lov for yngre politikere å se opp til eldre og mer erfarne parlamentarikere. Men selv 25 åringer bør være seg sitt ansvar bevisst for ikke å la seg frivillig bli med eldre på rommet, når de skjønner grunnen til at de blir invitert.

 ”Skillet kom med #Metoo”, hevder Jonas Gahr Støre. Og det kan hende han har rett. Jeg mener imidlertid at skille kom samtidig som vi fikk kvinnene inn i arbeidslivet. Da ble også folkeskikk og gjensidig respekt innført. Men jeg tar muligens feil, selv om dette har vært praktisert av meg og alle i min omgangskrets, i alle fall de siste 28 årene. Før den tid, var jeg ikke så nøye på hvor mye yngre eller eldre kvinner var enn meg, til tross for at jeg hele mitt liv har vært et engasjert menneske.

Såkalt kvinneforførere har alltid blitt sett opp til av andre menn, samtidig som de også er blitt misunt av andre menn. Kanskje er det grunnen til at journalistene har tatt nettopp Giske så hardt. Det ble skrevet mer enn 3000 saker om han i julen. Og ansvarlig redaktør, Gard Steiro, innrømmet i et intervju på nettavisen at VG hadde begått feil i denne saken

Journalister, redaktører satt sammen med Giske og drakk med ham på Lorry. De så han påvirke damer, hørte på hans historier. Og beundringen og misunnelsen har vokst og vokst. For eldre menn er som regel små gutter i sexuallivet. De lyver på seg sine drømmer og gjør dem virkelige i sin fantasi.

Jeg skriver ikke dette for å rettferdiggjøre politikeres oppførsel. Men vil bare forklare at skille kom brått og overaskende på de fleste. Så overaskende at til og med lederen for Unge Høyre måtte tre til side for å ha vært plagsomt interessert i de yngre ungdomspolitikerne. Han er 29 år.

FrPs Ulf Leirsten ble varslet om at han hadde sendt en 14 år gammel gutt hardpornobilder. Noe som var straffbar, men skjedde for så lenge siden at fristen for foreldelse var gått ut. Etterhvert kom det frem at han hadde forsøkt å få en 15år gammel FpU-er til å bli med på en trekant med en voksen dame, også med i FrP

Jonas Gahr Støre har i alle fall rett i at #Metoo ble redningen for varslerne, og at det har blitt et tidsskille mellom den tid og nåtid.

 

Oddmund Harsvik

No comments yet.

Legg igjen en kommentar