En epidemi av alkoholdødsfall

Ære være media, helsemyndighetene for at de reagerer såpass sterkt på å få frem faren med koronaviruset, som globalt kan ta noen hundre tusen liv. Jeg skulle ønske at media spesielt aksjonerte like hardt mot epidemien alkohol, som hvert eneste år tar minst tre millioner menneskeliv globalt.

Media tvertimot hyller denne giften, alkohol. Selv om de har redusert antall årlige vinomtaler, hvilke ølmerke er best spalter, så kjører de likevel for mye av denne redaksjonelle hyllesten av et rusmiddel, som altså tar flere liv enn tuberkulose, aids og vold tilsammen. Globalt har 237 millioner menn og 46 millioner kvinner problemer med alkohol. Tre av fire av de som dør av alkoholrelaterte årsaker, er menn.

På verdensbasis drikkes det mest sprit, 45 prosent av all alkohol som konsumeres er brennevin. I Norge drikkes det mest øl, så vin og brennevin. Personlig likte jeg best å holde meg til pils. Fordi det hadde en beroligende virkning på meg. Jeg klarte å holde meg «normal» gjennom det meste av dagen. Svært mange andre alkoholikere sier det samme.

Alle disse opplysningene er hentet fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) sine nettsider. I tillegg har jeg og flere andre erfart alle de andre ufyselige sidene med alkoholbruk:

I en radiodebatt med daværende ølgeneral, Petter Nome fra hvert vårt radiostudio. Han fra Bergen og jeg fra Kristiansand, kom Nome plutselig med en kommentar som provoserte meg: «Men Harsvik, det er jo bare snakk om noen glass med pils». Hvorpå debattlederen repeterte Nomes uttalelse, mens han så forbauset på meg.

Jeg husker jeg svarte både debattlederen og Petter Nome: «Jeg råder dere til å gå på en av byens brune puber. Se for dere en av gjestene der, tenk at han kom fra jobb klokka 16, klokka 22 tar han drosje hjem. Se for dere krangelen som begynner mellom kona og mannen – som enda en kveld kommer halvfull hjem etter å ha drukket en fem-seks halvlitere med «bare noen glass pils». Prøv så å si til de skrekkslagne barna som ser på at det ikke er så farlig. «Han har jo bare drukket noen glass med øl». Sannsynligvis hadde han drukket opp mesteparten av det han tjente denne dagen, lik de fleste andre dager.

Det hevdes av alkohol-likerne at flertallet drikker jo alkohol. Jo, det stemmer nok for Norges del. Men globalt er det kun 2,3 milliarder mennesker (43 prosent) over 15 år som drikker alkohol. Mens derimot 57 prosent, 3,1 milliard er totalavholds. Dette er også ifølge WHO.

Det kan da ikke være så vrient for media å få frem disse tallene, og ikke minst: Å få frem alvoret med de enorme dødstallene. Jeg har bekjente som «døde av kreft», men som i virkeligheten drakk seg i hjel. Han fikk diagnostisert kreft i tykktarmen. Vedkommende dro inne til Radiumhospitalet, fikk behandling, dro deretter rett på polet og kjøpte seg to flasker 60 prosent. Den ene flaska var så og si tom da han ankom Kristiansand med toget. 

Han rakk akkurat å fylle 50 år.

I dag, da dette skrives, er det 3.mars 2020. På denne dagen for 30 år siden 1990, skrudde jeg korken på flaska for godt. Jeg trodde den gang at livet uten alkohol ikke var verdt å leve. Men jeg har opplevd at selv mine verste katstrofedager som nykter, er ti tusen ganger bedre enn mine beste dager som aktiv alkoholiker. Tenk om jeg og mange hundre tusen flere kunne opplevd det tidligere?

No comments yet.

Legg igjen en kommentar